2011. szeptember 10., szombat

Családban hatékonyabb az üzlet

Lakics Péter, a Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója az elmúlt hetekben igazi díjhalmozó lett. Átvehette az Év fiatal menedzsere kitüntetést – melyet a Menedzserek Országos Szövetsége adott át –, az Év vállalkozója díjat a Dél-dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségétől, valamint az Év üzletembere díjat a Pécs–baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától.
„Ezeket az elismeréseket nem valamiféle megérkezésnek fogom fel, inkább arról lehet szó, hogy járok egy utat, és annak az útnak az eddig eltelt fázisait többen is észrevették és most értékelték” – vall érzéseiről. Szerinte ezek a díjak – bár neki szólnak – egy teljes réteget ismernek el, mégpedig a családi vállalkozásokat jutalmazták az elismerésekkel.

Lakics Péter állítja: a családi vállalkozások lényegesen elkötelezettebbek a környezetük iránt. Sokkal fontosabbak számukra a gyökerek, sokat számít a múlt. Egy családi vállalkozás esetében a tulajdonos család értékei kisugároznak az egész cég értékrendszerére. Ez a Lakics család 1985 óta működő vállalkozásánál sincs másként: a családot jellemző nyitottság és korrektség nagyban meghatározza a vállalatot is.

Ezt a szemléletet és a cég fejlődését az egyszemélyes mikrovállalkozástól a 250 fős, több telephellyel rendelkező középvállalatig a társaság ügyvezetője kilenc-tíz éves kora óta figyelhette közvetlen közelről. A céghez 2003-ban csatlakozott, de nem történt meg a máshol klasszikusnak mondható generációváltás: az alapító édesapa továbbra is dolgozik, fia pedig az általános cégvezetést kapta feladatul. Nem volt kimondott elvárás, hogy idővel a családi vállalkozást erősítse, de az egyetem alatt folyamatosan azt érezte, alkotni szeretne, s arra csak ilyen keretek között nyílt mód. Gyorsan belátta, hogy nem jó alkalmazottnak, nem érzi jól magát, ha utasításokat kap, viszont hatékonyan tud működni, ha a saját gondolatait valósíthatja meg.

A teljes cikk elérhető: http://www.vg.hu/velemeny/kozelkep/csaladban-hatekonyabb-az-uzlet-341383

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése